АРАХИДОНОВА КИСЕЛИНА, КАК ПОДПОМАГА МУСКУЛНИЯ РАСТЕЖ И ПРЕКЪСВА ТРЕНИРОВЪЧНОТО ПЛАТО!

Арахидоновата киселина, как подпомага мускуления  растеж и прекъсва тренировъчното плато!


Думата плато, нещо, което всеки трениращ знае добре. Известна като "удрящ стената", това е ужасна точка във вашето развитие, когато силата и мускулните печалби са в застой. Вие продължавате да влагате усилията. Но докато седмиците продължават, вие само поддържате физиката си. Нормалната ни реакция е да обвиняваме тренировъчния сплит. Вдигаме ли достатъчно силно или консумираме ли достатъчно протеини и калории? Макар че това са често срещани проблеми, те не винаги са причината. Според ново изследване нещо съвсем различно може да бъде причината. Вашата способност да продължите да увеличавате размера и силата си може да зависи от наличието на специфично хранително вещество в мускулите ви: арахидоновата киселина (ARA).

Какво трябва да знаете за арахидоновата киселина?

Арахидоновата киселина е мастна киселина от семейството на омега-6. Тя се намира в цялото ни тяло и се съхранява в нашите мускулни клетки. Съдържа се в състава на фосфолипидите: фосфатидил-холин, фосфатидил-етаноламин, фосфатидил-инозитидите.

Тази група вещества е естествена част от клетъчните мембрани и се открива в изобилие при чернодробната, мускулната и мозъчната тъкан на човека и животните. АРА е свързана с възпалението и процеса на възстановяване при претоварени след тежък труд или тренировка мускули.

Наличието и е ключов фактор за бързото възстановяване на мускулната тъкан, понеже подобрява мембранния транспорт на вещества за бързото хранене на мускулните клетки.

Това е необходимо за растежа на мускулите ни. Дейността и започва, когато нашите мускулни мембрани се нарушат от тренировъчните натоварваниия. Това освобождава АРА, която след това се използва за формиране на сигнализиращи молекули, наречени простагландини. Те образуват протеиновия синтез и улесняват локалното възстановяване на тъканите (растежа). Други анаболни хормони се отделят по-късно, за да подкрепят процеса, включително тестостерон и инсулин. Изследването обаче показва, че ARA все още е от основно значение за растежа. Това поставя очевидния въпрос. Какво ще стане, ако сме добавили ARA? Какво ще стане, ако нашите мускули са имали още малко? Това е въпросът, зададен от последното ни изследване.

Изследвания и резултати от проучването!

Изследователите в университета в Оубърн и Университета в Тампа изследват неотдавна потенциалните анаболни ефекти на АРА.  Една група мъже са приемали 6 капсули на ден (1,500 mg) и една плацебо група, след което са били подложени на контролирана програма за вдигане на тежести. Програмата е създадена така, че да имитира реалните условия на платото на опитни спортисти, където натоварването става по-рутинно и след това се повишава. В началото на изследването са взети мерки за състава на тялото, здравето и мускулната сила, както и заключението му след 8 седмици.

Резултатите от това изследване са кратки и ясни. Опитните индивиди, приемащи плацебо, остават в тренировъчното плато. Техният напредък е незначителен и до голяма степен. Субектите, приемащи арахидонова киселина, от друга страна, пробили напредък в развитието. Те са единствената група, която докладва за значителни напредък по отношение на измерванията на телесната маса (LBM), якостта на горната част на тялото (Bench Press) и върховата анаеробна сила. Мъжете всъщност са спечелили около 4 килограма твърда мускулна маса, почти 250гр на седмица. Тези резултати са удивителни и уникални сред спортните добавки. Никаква друга природна добавка не е показала, че рпремахва платото при опитни състезатели като тази.

Основни роли, които се знае, че изпълнява в рамките на мозъчната тъкан са:
-да придава флуидност (гъвкавост, реактивоспособност) на мембраните на -нервната тъкан;
-да спира всички свободни радикали, които все пак успеят да преминат кръвно-мозъчната бариера;
-да участва в поправянето на мембраните на нервната тъкан

В спорта,  приемът на АRА се свързва с принос при следните параметри от спортната физиология:
-увеличаване на максималната реализирана мощност за време;
-увеличаване на средната реализирана мощност;
-увеличаване на максималната сила;
-увеличване на издръжливостта;
-намаляване нивата на интерлевкин 6 (протеин, регулиращ възпалението в тренираните мускули).


Основни ползи при хората:
Модулиране на имунитета - в ролята си на изходно вещество за синтез на ейкозаноиди, АRА проявява провъзпалително действие, без самата тя да стимулира възпалителен ефект. Тялото я използва в случай на нужда. Високите нива на АА се асоциират с ниски нива на интерлевкин 1 и интерлевкин 6 (сигнални възпалителни протеини) и с увеличаване на лимфотоксин алфа.
Невропротективна и антиоксидантна активност в мозъка.
Спортни ползи - някои от приносите са потвърдени като положителни, а други като несъществени или никакви.
Ползи/ефекти в спорта:
Потвърдена е ползата от прием на АRА за анаеробния метаболизъм, включително генерирането на по-голяма максимална мощност.
Потвърдени са противовъзпалителните свойства на АRА след тренировка и връзката й с мускулния анаболизъм по линия на интерлевкин 6. Това обаче само по себе си не води до статистически по-голяма хипертрофия у приемащите я.
Слабо или никакво повлияване се наблюдава при параметрите: сила, телесна композиция, хипертрофия, хормони - катаболни и анаболни, аеробна издръжливост. Това означава, че промотирането на АА като уникален фактор за мускулен растеж засега остава в полето на маркетинга, поне до появата на надеждни изследвания.


Какви дози са препоръчителни и как се приема?
Изследванията за въздействията на АА са провеждани с дневни дози от 840 до 2 000 мг/ден за периоди до 50 дни.
Обичайната доза при спортно суплементиране е 1 000 мг дневно с храна.
В случай че се касае за нетрадиционен прием в комбинация с други вещества, препоръчваме ви да следвате предписанията на етикета на продукта.
Потвърдените периоди за безопасен прием са 50 дни.
Както може да се предположи, това проучване е голяма новина в индустрията за спортни добавки. Той също така привлече вниманието на големите фитнес центрове, включително FLEX, Muscle & Fitness, Muscular Development и TRAIN Magazine. Всеки от тях е прегледал резултатите от проучването и е коментирал своите широкообхватни последици за тези, които участват в културизъм или други атлетични състезания.


Преборете своето плато!
Ако сте в плато, вече е вазможно да го прескочите.
                                                                                                     

                                                                                                         Този текст е публикуван на 02.10.2018